Vachtverzorging van Doodles


Wat een prachtige honden hebben jullie, hoor ik vaak als Saar&Suus met hun fluffy vacht op het strand lopen.
Maar ook vaak, zo die hebben even lekker gezwommen! Of, oei, die mogen straks in bad! Maar dat ze de AAHH-factor hebben is duidelijk! Doodles zijn leuke, lieve, anti-allergene honden met een geweldig karakter.

Als je voor een Doodle kiest dan kies je een hond met zeer onderhoudsgevoelige vacht.

Welke kruising met poedel dan ook, je hebt veel soorten, zoals goldendoodle, maltipoo, cockapoo, bernerdoodle en nog veel meer, de vacht kost je veel tijd.

Daar kun je van in paniek raken maar je kunt er ook de voordelen van inzien.

De meeste kersverse doodlebaasjes hebben misschien nog nooit eerder een hond gehad en daardoor nooit eerder met vachtverzorging te maken gehad. Of ze hebben wel een hond gehad, maar met een totaal andere vachtsoort en bijbehorende verzorging.

Zelf werd ik, 6 jaar geleden, ook een kersvers doodlebaasje van Saar. Saar is onze eerste hond en ik wist niks over vachtverzorging en ook bij de fokker is ons daar geen uitleg over gegeven. Ik had me wel ingelezen, maar dacht dat het allemaal wel mee zou vallen. Gebrek aan kennis zorgt ervoor dat veel Doodles niet de verzorging krijgen die ze nodig hebben. De meeste fokkers zijn geen hondentrimmers en kijken “anders” tegen vachten aan. Waardoor je weinig tot geen informatie krijgt over het verzorgen van de vacht van je pup.

Omdat ik het vreselijk vond als Saar, kaalgeschoren terug kwam van de trimster, omdat ik haar vacht niet goed had bijgehouden, ben ik een cursus “vachtverzorging en hoe trim je je eigen doodle”, gaan volgen. Daarnaast ben ik veel gaan lezen over de vacht van de Doodle en ben ik vooral veel gaan oefenen en oefenen, zodoende heb ik de vachtverzorging en het trimmen van Saar, en later ook van Suus, in eigen handen genomen.

Na 2 jaar alle voor en tegens tegen elkaar te hebben afgewogen, hebben wij toch de knoop door gehakt en onze Saar laten dekken. Uit haar eerste nest hebben wij Suus gehouden. Als fokker vind ik het dan ook niet meer dan logisch dat ik de baasjes goed op de hoogte wil brengen over wat er allemaal komt kijken bij de vachtverzorging van hun Doodle. Vandaar dat ik deze BLOG schrijf. Ik hoop dat je na het lezen meer duidelijkheid hebt over de vacht van de Doodle. Zodat je weet hoe je de basisverzorging van je Doodle op de juiste manier moet doen en misschien zelf je Doodle gaat trimmen. Als je er de tijd voor neemt en de juiste gereedschappen hebt, is het zo ontzettend leuk om te doen en het versterkt jullie band samen. Voor dat blije koppie van je Doodle, heb je toch alles over.

Het onderhoud in cijfers:

 • wekelijks onderhoud: 2 tot 10 uur
 • frequentie trimsalon 2 – 10 wekelijks
 • duur trimsalon: 2 tot 4 uur
 • kosten trimsalon: € 40 per uur

Waarom is de vacht zo onderhoudsgevoelig?

De Australian Labradoodle is een kruising van 6 verschillende rassen en al deze rassen hebben een andere vachtstructuur en ook een verharings cyclus is anders.
De Labradoodle heeft als voorouders alleen poedel en labrador.

e rassen, in de kruising van de Autralian Labradoodle, zijn:

 • Labrador: kortharige, glanzende, waterafstotende stugge vacht, met een wollige, zachte weersbestendige ondervacht.
Aoife van of the Dak Warrior
 • Poedel: langharige krullende wolvacht, waarvan de ondervacht dezelfde structuur en lengte heeft (de zogenaamde:”enkele” vacht).
 • Amerikaanse Cocker Spaniel: gecombineerde (combi van zowel kort als lang haar) zachte, glanzende vacht met dichte, waterafstotende ondervacht.
 • Engelse Cocker Spaniel: gladde, zijdeachtige gecombineerde vacht met ondervacht idem als de Amerikaanse Cocker Spaniel.
 • Ierse Waterspaniel: langharige, vettige, stugge, waterafstotende vacht met idem ondervacht.
 • Curly Coated Retriever: korte, stevig kroeskrullende waterafstotende vacht met idem ondervacht.
 • Soft Coated Wheaten Terrier: zachte, zijdeachtige lange, golvende tot licht krullende vacht met idem ondervacht.

Ongeacht welke rassen er momenteel gebruikt worden tijdens de fok en welke niet, deze vachten zitten allemaal in de genen van elke Australian Doodle.
De gewone Labradoodle heeft als voorouders alleen de Labrador en de Poedel.

Vachttypen Labradoodle

Een Doodle vacht kan variëren van de volgende vachten met alle mengvachten daartussenin, afhankelijk van welke genen het meest tot uiting komen:
fleece/wavy fleece, van sluik, naar golvend tot gewafelde vacht

‘DoodleSaartje’s Suus en Teun, wavy fleece vacht

fleece/curly fleece, dikke, iets krullender vacht

Wool, dikke droge krulvacht met of zonder veel pluis: poedelvacht

Saar, wolvacht

Zo kan het voorkomen dat een Doodle een wavy vacht heeft, maar dat de ondervacht zo dik is, dat de vacht toch nog moeilijk te onderhouden is, of dat een vrijwel gemakkelijk te onderhouden curly vacht zoveel zachte ondervacht heeft dat het geheel een pluizig aanzien krijt en extra klitgevoelig is.

Saar, Cody (fleece vacht) en Roos (curly fijne krul vacht)

Wanneer begin ik met de verzorging

Begin zo vroeg mogelijk door vanaf geboorte af aan veel aan de oortjes kin, kopje, staartje en voetjes te friemelen. Kam je pup elke week en als je pup 5 maanden is mag je gaan borstelen met de groene activet borstel. De doodlebrush kan vanaf 4 maanden gebruikt worden. De doodlebrush is zachter als de groene activet en een zeer fijne borstel voor de puppyvacht, maar ook voor de volwassen doodle een goede borstel voor dagelijks onderhoud.

Als je puppy ca. 15 weken is, plan je een zogenaamde puppy gewenbeurt in bij een trimsalon. Tijdens deze beurt leert de pup hoe het is om langere tijd op tafel te staan, terwijl er iemand aan haar lichaam en vacht rommelt, hoe het is om in bad te gaan en grondig gewassen te worden. Daarnaast maakt de pup kennis met de waterblazer (wat een enge eerste ontmoeting is), aan het optillen en uitknippen van de pootjes enz, enz. Hoe meer de pup van huis uit al gewend is aan regelmatig borstelen, stil op tafel staan, wassen/drogen, pootjes optillen, kopje vasthouden, tandjes kijken en dergelijke, des te minder stressvol de eerste trimbeurt zal zijn. Bovendien is het heel belangrijk dat de pup leert rustig te blijven in handen van een ander, terwijl het baasje er niet is om haar vast te houden en te behoeden voor de boze buitenwereld, met andere woorden: dat de pup leert zelfstandig te functioneren.

Vroeg geleerd is oud gedaan en hoe sneller een pup went, des te minder stressvol het trimmen op latere leeftijd zal zijn!

De eerste echte trimbeurt plan je, zodra de vacht voldoende is gegroeid, meestal na 5 tot 7 maanden. Dan is de vacht inmiddels zodanig lang geworden dat het hoog tijd is om de vacht een stukje in te korten, zodat het minder overhangt en weer meer glans en body krijgt.

Het is onverstandig om 7 à 8 maanden tot zelfs een jaar te wachten om je pup een eerste trimbeurt te laten ondergaan. Vaak zit de vacht dan al zodanig in de klit dat kaal scheren de enige optie is, wat een traumatische eerste trimervaring voor de pup kan opleveren. Ook is de ervaring dan extra stressvol voor de pup omdat de pup niet aan regelmatige vachtverzorging gewend is.

Vachtwissel

Tot je Doodle een maand of 8 is lijkt dit alles een ver-van-je bedshow. De kam vliegt door de vacht, je Doodle is zo droog en dat beetje modder valt er ook vanzelf uit. Wanneer de vacht begint te veranderen lijken de klitten er wel in 1 nacht ingekomen te zijn! Dit moment komt, bij iedere Doodle. Altijd. Wees voorbereid!

DoodleSaartjes’s Moos, Storm, Teun en Boris

Met het borstelen alleen ben je er nog niet.
Het is belangrijk om:

 • elke 2 maanden de voetzooltjes uit te knippen om vuilophopingen te voorkomen,
 • het poepertje regelmatig vrij te knippen, zodat er geen ontlasting aan blijft hangen
 • ogen vrij knippen, zodat er geen haar in kan steken en oogirritaties of oogontsteking kan veroorzaken
 • oren schoonmaken van oorsmeer

Wel of niet verwijderen van oorhaar
Doodles hebben lange flappers, waardoor er van nature geen zuurstof bij de gehoorgang kan komen. Dit maakt de oren aantrekkelijk voor oormijt. Als het haar in de oren niet verwijderd wordt en oormijt vrij spel krijgt, is oorontsteking onvermijdelijk. Bovendien blijft aan de haren in de oren oorsmeer hangen, dat na verloop van tijd hard en brokkelig wordt. Als de haren niet geplukt worden hoopt oorsmeer zich op tot grote klonten. In het ergste geval moet dit chirurgisch verwijderd worden.

Bovenstaande is bij de meeste Doodles het geval. Sommige Doodles krijgen juist oorontsteking door het plukken van de haren, omdat er toch kleine wondjes ontstaan door het uitplukken. Dit is een lastig onderwerp omdat het per Doodle verschilt wat juist is.

Voor elke Doodle geldt wel dat je het oor goed moet afdrogen na elke was beurt/zwempartij en regelmatig schoon moet maken met speciale oordoekjes (earwipes). En eventueel kun je de haren wat korter knippen.

DoodleSaartje’s Pip, Jake, Suus en Saar zelf

Na een regendag, na ieder uitstapje naar het strand, na een elke zwempartij moet de vacht verzorgd worden. Soms is alleen blazen met de waterblazer voldoende. Vaker zal, bij een langere vacht, een hele bad/douche beurt aan de orde zijn. De vacht goed reinigen, met hondenshampoo, nabehandelen met crèmespoeling en vervolgens drogen met de blazer. En dan nog borstelen en kammen. Trek er gerust een paar uurtjes voor uit.

Het gevaar van klitten en vilt

Omdat een Doodle continu haren verliest is regelmatig borstelen van essentieel belang om te voorkomen dat de dode haren, die zich door de bovenvacht heen weven, klitten gaan vormen.
HELP! Hoor ik je denken. Een Doodle verhaart toch niet?
Doodles hebben een ondervacht die net zo lang aanvoelt als de bovenvacht, dit wordt ook wel een enkele vacht genoemd. Een Doodle zal nooit een bos haar verliezen, maar de losse (dode) haren moeten wel uit de vacht geborsteld worden.

Klitten voelen aan als een ophoping in de vacht.
Vilt voelt aan als een dot plakkaat haar in de vacht.

VILT
Laat je de dode haren zitten, dan ontstaan er haarophopingen die in elkaar draaien en zo klitten vormen die kunnen door ontwikkelen tot viltplekken. Daar waar de viltplekken zitten, wordt de huid verstikt en kan het niet ademen. Dit kan leiden tot vervelende huidproblemen, jeuk, allergieën, irritaties, beperktheid in beweging, benauwdheid en parasitaire problemen. Voor de Doodle zelf voelt dit als een benauwend harnas om het lijf dat hem belet te bewegen. Ook trekken viltplekken extra vuil aan, waardoor de vacht gaat stinken.

Niet alleen zal de vacht er dof gaan uitzien en gaan ruiken, je Doodle zal geheid minder levenslust en bewegingsdrang tonen. Dit wil geen enkel baasje haar Doodle moedwillig aandoen

Deze viltplekken zijn vaak vanaf de buitenkant niet te zien, omdat de vacht er overheen valt. Hoe langer de vacht van je Doodle is, des te groter de kans is dat er viltplekken op de huid zitten.

Kaalscheren als laatste redding

Als een vacht zodanig vervilt is dat er geen doorkomen meer aan is, is het voor het welzijn van de Doodle het beste om de vacht totaal te verwijderen. In de meeste gevallen zal een trimster kaal scheren als enige optie zien. Veel baasjes denken dat ze keurig borstelen en dat de vacht van hun hond geen enkele klit bevat, maar komen ze van een koude kermis thuis als ze bij de trimsalon horen, hoezeer de vacht niet alleen in de klit zit, maar helemaal vervilt is. Met als gevolg een kaalgeschoren hond, teleurgestelde baas en flink wat geld armer (of een van deze opties).

Zoals je ziet is mij en Saar dit ook overkomen.

Dit lijkt een gemakkelijke “way-out”, maar kaalscheren heeft vele nadelen:

 • Doordat de vacht zo kort geschoren wordt, verliest deze zijn beschermfunctie, waardoor de huid letterlijk en figuurlijk wordt blootgesteld aan regen, wind, kou en warmte en daarmee onderhevig wordt aan onderkoeling en verbranding. De huid is extra gevoelig voor geuren stoffen en andere prikkels, waardoor allergieëngemakkelijker ontstaan en raakt sneller beschadigd bij het rennen door takken, rollen op de grond of spelen met andere honden
 • Omdat de viltlaag volledig van het lichaam afgestroopt moet worden, moet de trimster duwen tegen de vacht, waarbij er gemene, schrijnende snijwondjes in de huid kunnen ontstaan

Beter is dus het kaalscheren te voorkomen, daar worden je Doodle en jij veel gelukkiger van.

Hoe borstel je op de juiste manier

Probeer een systeem/routine in het borstelen hebben, begin bijvoorbeeld bij de tenen en ga dan laagje voor laagje omhoog. Laat steeds weer een plukje haar vallen. Houdt de borstel losjes vast zodat je als het ware met de borstel over de vacht aait en niet aan het haar trekt.

Heel belangrijk! Goed borstelen begint bij het aanschaffen van de juiste borstel. De dikke, lange, zachte vacht van een Doodle vraagt om lange, stevige naalden die de huid bereiken en zodoende klitten kunnen weg borstelen. Activet en Doodlebrush zijn hiervoor zeer aan te raden.

De 7 belangrijkste plekken om te borstelen:

 1. de oksels en de ellebogen, hier is altijd wrijving, dus ontstaan er snel klitten
 2. de liezen en binnenkant van de benen, hier is het haar extra lang dus klitgevoelig
 3. de knieën, poten en voeten, voeten gaan geheid klitten als ze aan de lucht drogen
 4. de kont, staart en staart aanzet, bij de staartaanzet wordt extra talg geproduceerd, hier is het haar meestal extra dik
 5. de borst en de buik, bij de buik ontstaan snel plasklitten
 6. de oren, met name de oorflappen, en onder de oren
 7. de baard en snor, kam etensresten uit de snor
 8. de nek en de hals, doe de halsband thuis af om klitten te voorkomen

Welke Activet borstel heb je nodig? Er zijn namelijk allemaal verschillende kleuren. Lees HIER mijn BLOG over de verschillende Activet borstels.

Controleer de vacht altijd met een grove kam met vaste naalden
(roterende naalden geven slechte grip en kammen over de klitten heen).

Wassen en drogen

Laat een Doodle vacht nooit aan de lucht drogen. Klitten ontstaan op plekken die nat worden. Nat haar plakt op elkaar en vormt na het opdrogen een streng die zich samenvoegt met andere strengen, wat zich tot vilt ontwikkelt als het haar niet tijdens het drogen van elkaar wordt gescheiden.

Zorg daarom dat je de vacht na het nat worden zo spoedig mogelijk weer droog maakt. TIP! De chillcoat ( badjas voor honden). Na ongeveer een half uurtje doe je de badjas uit en droog je je Doodle met de waterblazer. Door de microvezel stof van de badjas zal je merken dat de romp al zo goed als droog is na een half uur (zeker met gebruik van vachtspray, dan droogt het nog sneller).

Saar&Suus met hun Chillcoat

Als je een waterblazer gebruikt, dan sla je 2 vliegen in 1 klap. Met de warme lucht droog je namelijk de vacht terwijl je het haar uit elkaar blaast. Dit scheelt je veel tijd! De blaaskracht van een waterblazer is zo sterk, dat je tegelijk al het vuil, vocht, zand, stof enz uit de vacht blaast, zodat je Doodle in één klap schoon, fris en fruitig is.

Wel of niet wassen

Dit blijft altijd een onderwerp van gesprek. Een Doodle heeft een vacht die regelmatig geknipt moet worden. Dit knippen gebeurd te allen tijde op een schoongewassen vacht. Dus moet de vacht zeker 1 keer in de 2 maanden gewassen worden.

Er wordt beweert dat wassen schadelijk is voor de huid.
Door te wassen verwijder je talg, schilfers en viezigheid uit de vacht. Binnen 48 uur herstelt de vacht dit weer en begint de aanmaak hiervan alweer. Een schoongewassen/drooggeblazen vacht is makkelijker te onderhouden.
Het is gezond voor de vacht om af en toe gewassen te worden, ongeveer 1 keer per maand. Gebruik ook altijd speciale hondenshampoo PLUS conditioner.

Doodle Trimschema

De beste vorm van onderhoud voor jou als baasje:

 1. Borstel je Doodle elke week (2 keer per week) goed door en kam na met een grove kam
 2. Laat (of doe het zelf) je Doodle vanaf 5 maanden uiterlijk om de 8 weken trimmen op een mooie tussenlengte (niet te kort, niet te lang) en tegelijk de voeten uitknippen, ogen vrij knippen en oren schoonmaken (evt nagels knippen).
 3. Was je Doodle tijdens de trimbeurt en tussen de trimbeurt door nog een keer om de huid fris en schoon te houden.

Trimkosten bij een trimsalon

De kosten bij een trimster variëren van € 35,00 tot € 50,00 per uur, zeg gemiddeld € 40,00 per uur.
Gemiddeld neemt een trimbeurt zonder wassen en drogen ongeveer 3 uur in beslag. Inclusief wassen en drogen, 4 à 5 uur. Laten we uitgaan van 4 uur.
Dat is 4 x € 40,00 = € 160,00 per trimbeurt. Laten we voor de beeldvorming uitgaan van € 150,00 per trimbeurt bij een gediplomeerde, wit werkende doodletrimster.

Elke 2 maanden € 150,00 betekent een investering van € 900,00 per jaar. Er vanuit gaande dat je hond 15 jaar zal worden kost de regelmatige vachtverzorging je € 13.500,00 per Doodle!
En dat is alleen als je Doodle NIET in de klit of vervilt wordt aangeleverd, want dan kan de trimbeurt nog langer duren dan die 5 uur!

Kosten juiste producten

Boodschappenlijst:
Pup

 • Grove Kam € 9,95 (met metalen punten om de vacht na het borstelen op klitten te controleren en deze door te kunnen kammen)
 • Een rechte Schaar € 8,95 met knoppunten om voeten uit te knippen, ogen en poepgat vrij te knippen, oren te knippen
 • Waterblazer/doodlebooster, € 118,95
 • HondenShampoo € 12,45 en Conditioner€ 12,45
 • Chillcoat v.a. € 38,90
 • Ear Wipes, € 15,95 (onmisbaar bij de verzorging van de oren van de hond)
 • Matt splitter € 6,25 (om dikke klitten te kunnen doorsnijden)

Boodschappenlijst als je thuis gaat trimmen:

 • Poedelkam v.a. € 9,95: om te checken of de vacht echt klitvrij is
 • Activet borstel € 88,90, mega duo rood/paars, rood om de klitten goed uit te kunnen borstelen en paars voor het “gewone” werk
 • Rechte kleine schaar € 26,00: om de voetjes uit te knippen, rond te knippen, oogjes vrij knippen en de oren te knippen
 • Effileerschaar € 79,95: om de vacht in model te brengen en de kop te knippen
 • Rechte schaar: € 59,95: voor de vacht te knippen
 • Tondeuse € 181,95 met opzetkammen € 48,50: met de opzetkammen kun je zelf de lengte van de vacht bepalen
 • Waterblazer/doodlebooster, € 129,95 : je beste maatje in huis!
 • Ontklitspray,  quicker slicker €  9,50: je tweede maatje in huis!
 • Ontklitter / mattsplitter: € 6,25
 • Trimtafel : onmisbare tool, de opvouwbare, berg je zo weer op in de kast
 • HondenShampoo € 12,45 en Conditioner€ 12,45 : omdat de huid van een hond een andere PH-waarde heeft dan die van de mens is het belangrijk om je hond met de juiste shampoo te wassen
 • Ear Wipes, € 15,95 (onmisbaar bij de verzorging van de oren van de hond)

Op onze webshop www.bossanddog.nl kunt u terecht voor alle producten van de vachtverzorging van uw Doodle.
Uiteraard kan ik u de helpende hand bieden voor al uw vragen.

TIP: Ik ben fan van Cowboy Magic, maar als je je Doodle met natuurlijke producten wilt wassen,
kies dan voor Nature’s Specialities.

Tot slot

Zelf je Doodle goed onderhouden vergt tijd, het vergt handigheid en je moet investeren in goede gereedschappen.
Het kan, het hoeft niet!
Je kunt bijvoorbeeld ook wekelijks een bad- en borstelbeurt afspreken in de trimsalon. En je Doodle ongeveer om de 8 weken laten trimmen. Een fijne relatie met een trimster is dus een must en een plezier, samen kun je overleggen wat je wensen zijn.

Ik hoop dat je, na het lezen van deze BLOG, genoeg informatie hebt om aan de slag te gaan met je Doodle.

Ik wens jullie samen veel plezier.

Groetjes, Martine

Mijn informatiebronnen van deze BLOG, zijn Wanda van DogComfort en Rosita Compagner voor Groomers Europa en mijn eigen ervaring-
Foto’s van Dagmar van Kiki’s Lovely Labrodoodles, Debby van of the Dark Warrior en uiteraard ook uit mijn eigen archief.