Drachtdagboek Suus 2024


14 maart 2024, Suus is loops.
Wel of niet nog een allerlaatste nestje? In ons hoofd hadden we al lang al JA gezegd, maar de vorm toch nog even met het gezin bespreken, want we moeten er allemaal achter staan.
We gaan er voor, proberen het nog één keer, lukt het niet, dan moet het zo zijn en zijn we tevreden met onze 40 pups.

En dan de reu. Wij willen geen andere reu dan Cody van Kiki’s Lovely Labradoodles. Maarja, de eerste twee nestjes zijn met KI verwekt (wordt nu niet meer gedaan door dierenartsen) en de laatste dekking, met hulp van een dekmeester (ja, dat bestaat) is niet gelukt en was Suus leeg.
Cody en Suus vinden elkaar heel erg leuk, maar de dekking lukt maar niet. We willen het toch nog één keer proberen.

De volgende stap is een afspraak maken bij de dierenarts voor progesteron bepaling. Dit is een bloedtest die bepaald wanneer Suus klaar is voor de dekking.

Meestal is het ongeveer 5 keer bloedprikken en dan YES, het is zo ver. Met gierende banden naar Cody. Maar……..

Baasjes van Cody gingen 29 maart op vakantie, Cody bleef bij hun schoonzus (woont gelukkig in dezelfde straat als Cody).
Dus we zagen het al komen, Suus is natuurlijk precies 29 maart er helemaal klaar voor en dan zijn de baasjes er niet. En moet ik zelf de dekking doen, die niet zo makkelijk gaat……HELP!

En JA HOOR, op 29 maart was het zo ver, de dekking moest vandaag gebeuren. Het baasje van Cody, Dagmar, had een collega fokster geregeld om te helpen bij de dekking. Zo enorm fijn!
Echt een topper die Dagmar!
Kim, van Bonzadoodles, was onze reddende engel, samen (nou ja Suus en Cody moesten het doen, maar wij hebben letterlijk een handje geholpen) hebben wij het voor elkaar gekregen en ook nog binnen een uur (tweede dekking binnen 10 minuten!!!). Ik ben weer een ervaring rijker. Ik zal jullie de details besparen, maar een ervaring was het zeker en zonder begeleiding was het Cody en Suus samen nooit gelukt. Cody is namelijk iets lager en moet dus een sprongetje maken om in Suus te komen en dan ook nog om een hoekje. Het was hilarisch, maar door Cody wat op te tillen en Suus iets te laten zakken hebben we twee mooie natuurlijke dekkingen voor elkaar gekregen.

En dan is het vier lange weken wachten op de echo om te zien of de dekking gelukt is en Suus drachtig is.

29 april 2024, de echo

Joehoe ze is drachtig! Het zou een klein nest worden, er werden drie pups gezien op de echo. Wij waren wel wat verbaasd, maar drie? Maarja de natuur doet wat hij wil.

16 mei 2024
We voelen de pups bewegen in Suus haar buik. Suus is erg moe, wil alleen maar vlees eten (brokken bah) en het liefst wil ze gevoerd worden (welja wat maakt het ook uit).

Voor het eerst hebben wij ook een afspraak gemaakt voor een röntgenfoto, zodat we meer zekerheid hebben over hoeveel pups er komen. Voorgaande nestjes had ik daar nooit een goed gevoel over en was ik bang dat het schadelijk zou zijn voor moeder en pups. De technieken zijn ondertussen zo ver dat mij werd verteld dat dit echt geen kwaad kan. Dus oké een afspraak voor een röntgenfoto en gelukkig maar want wij vonden Suus toch wel erg dik voor maar drie pups en ook haar gedrag was precies hetzelfde als bij haar vorige nest met negen pups.

22 mei 2024, de röntgenfoto
Omdat het toch een stukje rijden (25 minuten) is naar de dierenarts in Alkmaar, hebben we Saar ook maar meegenomen naar dierenarts. Puur om stress te voorkomen bij Suus. Als Saar er ook bij is, is alles goed. Saar was trouwens ook bij de echo, puur voor de gezelligheid, haha.

Het duurde best lang allemaal. Achteraf hoorde we de reden, er moesten 2 artsen bij komen om pups te tellen, omdat ze het niet goed konden zien.

Er werden vijf wervelkolommetjes geteld op de foto. Dat zijn er al twee meer, wij waren allang al blij. Eenmaal thuis werd ik een uur later gebeld door de dierenarts: “We hebben nogmaals gekeken en tellen toch 7 pups!” Dus het was toch niet zo gek, die dikke buik van Suus! Toch nog een flink nest!

De werpkist ook vandaag maar alvast neergezet, zodat Suus kan wennen aan het idee. Nou dat is hier niet nodig, want alsof het heel normaal is, ging ze er gelijk in liggen.

27 mei 2024
Dag 60 …. (gemiddeld bevalt een hond tussen dag 60 en 63). Afgelopen nacht hebben wij haar niet alleen gelaten. We wilden zeker niet hetzelfde meemaken als haar vorige bevalling, dat ze de eerste drie pups op de bank heeft gekregen en wij boven in bed lagen!
Maar niks hoor…
28 mei, nog niks
29 mei, nog niks
Wij slapeloze nachten, maar Suus lag heerlijk te snurken. Normaal gesproken daalt ook de temperatuur van een hond met minimaal 1 graden. Aangezien dat de vorige bevalling niet het geval was, had ik daar geen vertrouwen in en hebben wij haar geen moment alleen gelaten.
30 mei, ja in de ochtend kreeg ze wat weeën, dus nu zou het niet lang meer duren (temperatuur was ook gezakt).

30 mei 2024, de bevalling
Begin van de avond werd Suus toch echt wel onrustig. En maar knuffelen en pootjes geven. Nou dat vinden wij niet erg hoor! De boel laten we de boel en knuffelen de hele dag!

Ze had het best zwaar.

Om 23.00 uur werden de weeën erger, het duurt nu niet lang meer. Suus ging zelf al de werpkist in en zat of helemaal tegen mij aan en dan weer in het hoekje.

En ja hoor om 22.23 uur werd meisje roze geboren.

Vervolgens moest Suus echt haar best doen, er was een grote pup op komst. De bolling was goed zichtbaar onder haar staart, maar nu moest hij er nog uit. Je krijgt er zelf buikpijn van als je dat ziet, maar Suus deed het gewoon even! Om 23.08 uur werd pup blauw, een reu van maar liefst 510 gram geboren.

31 mei 2024
Aan Suus haar gedrag te zien, kwam er nog een grote pup. En dat was ook zo. Een uur later om 00.11 uur kwam pup oranje, een flinke reu van 538 gram! Jeetje Suus, hopelijk was dit de grootste pup!

Pup oranje werd schoongelikt door oma Saar. Zo lief.

Gelukkig waren de volgende pups niet mega groot. Reutje groen werd om 00.38 uur geboren. Gelukkig was hij een stuk minder zwaar, 394 gram.

Zo te zien was Suus nog niet klaar met bevallen…

Om 01.55 uur werd meisje paars geboren, 374 gram.

Zou het dan toch klaar zijn met 5 pups? Nee hoor bijna een uur later om 02.41 uur werd pup geel er tijdens het lopen gewoon even uitgepoept! Dit was ook de kleinste pup van 362 gram.

Goed oplettende oma Saar zag het natuurlijk al aankomen, het is dat ze niet kan praten anders had ze vast gezegd: “Hallo, opletten allemaal, daar komt er nog één!”

Ruim 4,5 uur later na pup geel is toch nog het laatste pupje geboren, helaas was dit pupje al niet meer in leven. Dus Suus is toch bevallen van 7 pups.

Lieve Suus, wat zijn we toch weer enorm trots op jou (en jij zelf ook, dat straalt ze helemaal uit).
Zes prachtige pups op de wereld gezet.
We gaan weer enorm genieten de komende tijd.
Volg ons op facebook (doodlesaartje) en instagram (doodlesaartje_suus) om mee te genieten.